Βιογραφικό-Δ.Σ.

Στις 1 Ιουνίου του 1982, ιδρύθηκε η Εταιρία Δραμινών Μελετών, από μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων της πόλης μας με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τη Δράμα και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η δράση της Εταιρίας επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στην πνευματική κίνηση της περιοχής. Οι κύριοι σκοποί του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι:

  1. Η συγκέντρωση, διαφύλαξη, έρευνα και μελέτη του ιστορικού, λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής.
  2. Η δημιουργία και λειτουργία Μουσείων, Ιστορικού αρχείου, Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης.
  3. Η επιστροφή στα μουσεία της Δράμας κάθε μουσειακού υλικού που της ανήκει και βρίσκεται έξω από το νομό.
  4. Η συγκέντρωση έργων τέχνης και συγγραφικών εργασιών ιστορικής σημασίας και αξίας.
  5. Η  προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης των αρχαίων και παραδοσιακών κτισμάτων της περιοχής.
  6. Η προστασία του περιβάλλοντος και η μελέτη της χλωρίδας και πανίδας του νομού Δράμας.
  7. Η έκδοση ιστορικών, αρχαιολογικών και λαογραφικών μελετών. Η οργάνωση εκθέσεων έργων τέχνης και βιβλίων ιστορικής αξίας και σημασίας, συμποσίων, ομιλιών κ.τ.λ. καθώς και η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε ανθρώπους που διακρίνονται στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο της Δράμας.

Σήμερα η Εταιρία Δραμινών Μελετών αριθμεί περί τα 100 μέλη.

Κορυφαίες ετήσιες εκδηλώσεις αποτελούν: α) η «Γιορτή των Γραμμάτων»

Whether you are an employee or self employed, one of the best methods to boost your productivity would be to take advantage of the help of a newspaper writer. Many businesses offer paper writing services for their employees so that they can take advantage of the bundle and take it a step further. One of the best ways to get free paper writing is to look for service providers that are internet and try out their services first hand. Everything you want to remember is that those service providers are fully insured and are writing help well qualified to deal with your need of newspaper.

(30 Ιανουαρίου), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετικό Δήμο ή Κοινότητα του νομού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμο, Συλλόγους), βραβεύοντας τους τοπικούς αριστούχους μαθητές και τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. β) Σε συνεργασία με άλλα προσφυγικά Σωματεία της Δράμας συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την «Ημέρα μνήμης της άλωσης της Πόλης» (29 Μαΐου). γ) Σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας και Σωματεία γηγενών κατοίκων της περιοχής συνδιοργανώνουν, έπειτα από πρόταση της Εταιρίας στον Βώλακα, εκδήλωση για την «Ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα» (2η Κυριακή του Οκτωβρίου) με την ονομασία «ΚΟΥΠΤΣΙΑ» προς τιμήν του Μακεδονομάχου Άρμεν Κούπτσιο. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται και αγώνας «δρόμος θυσίας» που συμβολίζει την πορεία του ήρωα αυτού.

Διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη με ιστορικά, λαογραφικά, αρχαιολογικά και λογοτεχνικά βιβλία που έχουν άμεση σχέση με τη Δράμα και την περιοχή της. Επίσης, στη βιβλιοθήκη υπάρχουν αντίγραφα από κώδικες της περιοχής, αλλά και χειρόγραφα που αναφέρονται στο εθιμικό και κληρονομικό δίκαιο της Δράμας. Η Εταιρία σε συνεργασία με μέλη της προχώρησε στην έκδοση έξι (6) βιβλίων τα οποία διανέμονται δωρεάν, ενώ έχει βραβεύσει μέλη της για το εκδοτικό τους έργο.

Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας και ιδιαίτερα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρέχει επιστημονική βοήθεια για εκπόνηση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διατριβών σχετικές με την ιστορία, αρχαιολογία και λαογραφία της περιοχής. Ακόμη, βοηθάει τους φοιτητές αυτούς παρέχοντάς τους υλικό, βιβλιογραφία και επιστημονικές συμβουλές για τη σύνταξη των εργασιών τους.

Διοργανώνει συνέδρια και ομιλίες για την τοπική ιστορία όπως έγινε στο Κ. Νευροκόπι και στο Καλαμπάκι, ενώ μέλη της Εταιρίας συμμετέχουν σε διάφορα διεθνή συνέδρια (π.χ. της ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας, του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ. κ.α.). Ευκαιριακά διοργανώνει «φιλολογικά βραδινά» με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων της. Με προτροπή της Εταιρίας βρέθηκαν δωρητές και κατασκευάστηκαν οι προτομές του Μητροπολίτη Δράμας κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1913 Αγαθαγγέλου, καθώς και τριών προγενέστερων Μητροπολιτών στην παλιά έδρα της Μητρόπολης Δράμας στην Αλιστράτη Σερρών. Συνεργάζεται με τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας στον τομέα της ανάδειξης και προβολής των μνημείων και της τοπικής ιστορίας.

Παράλληλα, λειτουργεί ηλεκτρονική σελίδα (edramel.gr) στο διαδίκτυο με στοιχεία από την ιστορία της Δράμας και αναφορά στις ποικίλες δραστηριότητες της Εταιρίας αλλά και της πνευματικής ζωής της περιοχής.

Από συστάσεώς της η Εταιρία εστίασε το ενδιαφέρον της στην ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη της Δράμας, για να στεγαστούν τα πολλά και αξιόλογα ευρήματα της περιοχής, σκοπός που αρκετά χρόνια μετά επετεύχθη. Σήμερα επιδιώκουμε τη σύσταση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Δράμα, για να επιτύχουμε περισσότερες ανασκαφές στην περιοχή μας και αξιοποίηση των αρχαιολογικού μας πλούτου. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ανασκαφές τόσο εντός όσο και εκτός των βυζαντινών τειχών της παλιάς πόλης της Δράμας και να αναδειχθούν τα ευρήματα που θα προκύψουν και μαζί το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένα ακόμη ανοικτό θέμα προς διεκδίκηση είναι η επιστροφή των κειμηλίων και των χειρογράφων της Ιεράς Μονής της Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου που το 1917 εκλάπησαν από τους Βούλγαρους. Προ της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. η Εταιρία Δραμινών Μελετών έστειλε επιστολή προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και στους τοπικούς άρχοντες, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα αντικείμενα, αλλά μέχρι σήμερα ανεπιτυχώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Δραμινών Μελετών 2014-2015

Πρόεδρος: Γεώργιος Κ. Χατζόπουλος
Αντιπρόεδρος: Θεόκλητος Ρουσάκης
Γενικός Γραμμ.: Γεώργιος Ιντζές
Ταμίας: Στυλιανός Αυγερινός
Έφορος: Αριστείδης Μάττας
Έφορος: Ιωάννης Αραμπατζής

Μέλος: Κωνσταντίνος Μιχόπουλος

Για το Δ.Σ.

       Ο  Πρόεδρος                                                                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 

Γ. Κ. Χατζόπουλος                                                                                                                                         Γ. Σ. Ιντζές